
Inledning
Den här handboken är tänkt att vara en guide till mobilitet eller rörlighet i Europa för studie- och yrkesvägledare. Den erbjuder information om sådant man kan tänkas behöva veta om man ska vägleda någon som vill åka ut i Europa för att studera eller arbeta. För att vara överskådlig tar mycket av informationen formen av hänvisningar till relevanta informationskällor. Det är ett försök att samla och systematisera relevant information under ett och samma tak, vare sig det är elever, studenter eller arbetssökande som behöver vägledning. Här finns upplysningar om program för internationellt utbyte och samarbete samt information inte minst beträffande vägledares egen mobilitet och delaktighet i internationella projekt. Publikationen är även en guide till de gemensamma ansträngningar som pågår inom EU för att underlätta rörligheten mellan länderna.
Handboken finns både i tryckt form och som webbpublikation. I vissa fall kan det vara en fördel att använda handboken direkt på webben, eftersom den innehåller många länkar och en del av dem är långa och krångliga att skriva in i webbläsaren på egen hand.
Det är Euroguidance Sweden som har utarbetat publikationen. Bakgrunden är de svar som centret har fått in vid upprepade tillfällen via en enkät riktad till svenska studie- och yrkesvägledare. Svaren visar att många svenska vägledare känner ett behov av att bli bättre rustade för att informera sina sökande om utlandsstudier och utlandsarbete.
Euroguidance Sweden finns på Internationella programkontoret för utbildningsområdet, en myndighet som administrerar ett stort antal utbytesprogram och erbjuder en rad internationella möjligheter för olika aktörer.
Även andra svenska myndigheter tangerar det internationella området. Det gäller t ex olika typer av utbytesprogram samt frågor om erkännanden och tillgodoräknanden. Ambitionen är här att samla denna information, med fokus på Europa. I slutet finns dock en sammanställning av de program vid Internationella programkontoret som ger möjligheter till samarbete med länder även utanför Europa.
Euroguidance Sweden verkar som en informationsresurs för vägledare i deras arbete med internationella frågor och centret ingår i ett nätverk av liknande resurscentra som idag finns i 32 länder i Europa. Genom nätverket kan svenska vägledare få svar på sina frågor om utlandsstudier och arbete i andra länder, genom att skicka sina frågor till: euroguidance.sweden@programkontoret.se.
Nätverket har även hand om Europeiska kommissionens
utbildningsdatabas Ploteus,
som är en källa till information om utbildningar
i olika länder. På Internationella
programkontorets webbplats
finns
egna webbsidor för vägledare.
På dessa sidor kan man bl a hitta webbupplagan av
handboken, som alltså är tänkt att utgöra
ett stöd i arbetet för vägledare. Den vänder
sig inte direkt till elever, studenter eller
arbetssökande m.fl. Den är faktaspäckad
snarare än rolig och intresseväckande. Inspiration till
att ge sig ut i Europa tror vi att de vägledningssökande
bland annat får via vägledningssamtalet. Känner
man att man som vägledare vill ha hjälp på den
punkten kan man t ex ta del av tips och idéer för
motivation i Euroguidance verktygslåda
för mobilitet.
I handboken finns också många hänvisningar
till andra relevanta webbsidor. Två webbplatser som vänder
sig direkt till gymnasielever respektive högskolestudenter
med tips och råd från dem som varit ute är:
Utbytesstudent.se
, (information och tips för gymnasieelever om allt från packning till hemlängtan)
STARS
, (erfarenheter, tips och idéer från svenska högskolestudenter som tillbringat en studieperiod utomlands)
Möjligheterna till utbildning och arbete i Europa är i stort sett obegränsade. Det bör därför påpekas att handboken inte gör anspråk på att vara heltäckande. Synpunkter på innehållet är välkomna. Skicka i så fall ett meddelande till Euroguidance Sweden, euroguidance.sweden@programkontoret.se.