EUROPA för studie- och yrkesvägledare

– en guide till information om studier och arbete i Europa

6. Programkontorets möjligheter utanför Europa

I den här guiden till mobilitet har informationen begränsats till att omfatta möjligheter inom Europa. Internationella programkontoret administrerar dock ett flertal andra program som sträcker sig även utanför Europas gränser. Här nedan följer en kortfattad beskrivning av dessa program. För mer information besök Internationella programkontorets webbplats.

Alfa

Alfas EU-program vänder sig till dem som arbetar vid universitet, högskolor, företag eller organisationer i ett EU-land, och som vill utveckla ett samarbete med Latinamerika. Programmet möjliggör samarbete inom projekt som rör högskoleadministration och student- och personalutbyte.

Alßan

Alßan är ett samarbetsprogram mellan 25 EU-länder och 18 länder i Latinamerika. Programmet vänder sig till latinamerikanska studenter inom grund- eller forskarutbildning, som vill läsa 6–36 månader vid ett annat europeiskt universitet i något av de länder som ingår i Alßan-programmet.

ASEM-DUO

Asem-Duo Fellowship Programme är ett utbytesprogram för studenter och lärare i Europa och Asien. Samarbetet sker inom ramen för Asem (Asia-Europe Meeting) och bygger på ömsesidighet. Deltagande länder utbyter en student/lärare i varje riktning.

Athena

Athena gör det möjligt för framför allt elever men även lärare, skolledning och annan pedagogisk personal inom gymnasial yrkes­utbildning och yrkesvux att genomföra utbyten med utvecklingsländer. Programmet finansieras av Sida och ska bidra med ny kunskap och ge elever och personal möjlighet till erfarenhetsutbyte. Programmet ska även öka elevernas intresse för språk, stärka deras yrkeskompetens samt öka förståelsen för andra kulturer och för frågor som rör biståndsverksamhet.

Atlas

Atlas är ett program för samarbete och praktik över hela världen. Programmet riktar sig till förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Inom ramen för Atlas är det möjligt att göra förberedande besök, medverka och delta i konferenser, samarbeta i ett partnerskap och genomföra arbetsplatsförlagd utbildning utomlands. Inom partnerskapen är det möjligt att genomföra till exempel projektmöten, elev- och lärarutbyten och fältarbete tillsammans med vald partnerskola. Temat väljer skolan utifrån verksamhetens och partnerskapets behov. Projektet är ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte och ska planeras och genomföras i tätt samarbete med partnerskolan eller partnerorganisationen.

För mer information om Atlas praktik se avsnitt 4.1.1, Praktik inom utbildning

Den Globala Skolan

Den Globala Skolan är ett samarbete mellan Internationella programkontoret och Sida. Uppdraget är att främja kunskapsutveckling, lärande och skolutveckling i förskola, skola och vuxenundervisning vad gäller globala frågor för hållbar utveckling.

EDULINK

EDULINK är ett samarbetsprogram för ACP-länderna – African, Caribbean and Pacific Group of States – och 15 EU-länder. Programmet ska främja institutionsuppbyggnad och regional utveckling inom högre utbildning. Det ska också stödja en utbildning av god kvalitet som främjar den socioekonomiska utvecklingen i ACP-länderna.

Erasmus Mundus

Erasmus Mundus är ett samarbets- och mobilitetsprogram inom högre utbildning som syftar till att lansera EU som ett ”centre of excellence”. Verksamheten inom programmet bedrivs i konsortier bestående av minst 3 eller 5 lärosäten. Genom Erasmus Mundus kan ett lärosäte få ekonomiskt stöd till gemensamma europeiska master- och forskarutbildningsprogram, för partnerskap med lärosäten från ”tredje land” (utomeuropeiska länder), samt för europeiska samverkansprojekt för marknadsföring. Stöd ges även i form av stipendier till lärare och till studenter på master- och forskarnivå.

EU-Australien och EU-Japan

De båda programmen kan ge stöd till lärosäten i EU som vill utveckla samarbetet med Australien eller Japan. Det huvudsakliga syftet med programmen är att skapa förutsättningar för student­utbyten på masternivå; ett gemensamt program för studentutbyten ska leda fram till en examen på masternivå. I Japan kan projektet även omfatta studenter på grundutbildningen (efter minst 2 års studier).

EU-Kanada och EU-USA

Programmen EU-Kanada och EU-USA stödjer högskolor och yrkesutbildningsinstitutioner som vill utveckla samarbetet mellan EU och Kanada respektive USA inom högre utbildning och yrkesutbildning. Även organisationer och företag kan delta. Projekten har ofta fokus på studentutbyten, men kan även handla om att utveckla internationella kursplaner, främja språkinlärning med mera.

EU-Nya Zeeland

Syftet med EU-Nya Zeeland är att främja samarbete mellan EU och Nya Zeeland inom högre utbildning. Den huvudsakliga målsättningen är att skapa förutsättningar för studentutbytesprojekt på magisternivå. De deltagande lärosätena i Europa och Nya Zeeland ska utarbeta förslag på gemensamma studieprogram som leder fram till en examen på mastersnivå.

EU- Sydkorea

Syftet med EU-Sydkorea är att stödja universitet och högskolor inom EU som vill utveckla ett samarbete med Sydkorea. Lärosäten i Europa och partnerlandet ska föreslå ett gemensamt program för student- eller lärarutbyten. Europeiska studenter tillbringar som regel en studieperiod vid en sydkoreansk högskola eller institution för yrkesinriktad utbildning, och omvänt för sydkoreanska studenter.

EU-USA Atlantis

EU-USA Atlantis inriktas på samarbete inom högre utbildning och yrkesutbildning. Ett samarbete inom Atlantis kräver minst tre aktörer, varav minst två från två olika medlemsstater i EU och minst en från USA.

Linnaeus Palme

Linnaeus-Palme är ett utbytesprogram för lärare och studenter på högskolan som syftar till att stärka svenska lärosätens samarbete med universitet i utvecklingsländer. Programmet består av två delar; Linnaeus, som gör det möjligt för svenska lärare och studenter att studera respektive arbeta i ett utvecklingsland och Palme, där lärare och studenter från tredje världen erbjuds att komma till Sverige.

Minor Field Studies, MFS

Minor Field Studies, MFS, är ett Sida-finansierat stipendium för mindre fältstudier. Det ger studerande på universitet och högskola möjlighet att på plats i ett utvecklingsland samla material till sin uppsats eller sitt examensarbete för en kandidat-, magister- eller masterexamen.

Tempus

Tempus är ett EU-finansierat samarbetsprogram inom högre utbildning. Lärare och administratörer vid lärosäten i EU kan få stöd för samarbete med lärosäten i Oberoende staters samvälde (OSS), på västra Balkan samt i en rad länder i Mellanöstern och Nordafrika. Syftet är att stödja den demokratiska utvecklingen i partnerländerna.

Unescos skolnätverk ASPnet

Associated Schools Project network är ett nätverk för skolor över hela världen. Det startades 1953 av FN-organet Unesco och ger förskolor eller skolor möjlighet att få kontakt med systerorganisationer i andra länder för olika former av samarbetsprojekt. Idag deltar mer än 8 500 utbildningsinstitutioner från 179 länder i nätverket.

Skriv ut | Föregående sida