
5. Internationella möjligheter för vägledare
- 5.1 Delta i ett internationellt studiebesök
- 5.2 Gå en kurs på internationell nivå
- 5.3 Praktisera genom job-shadowing
- 5.4 Delta i internationella konferenser
- 5.5 Leda eller vara partner i ett internationellt projekt
- 5.6 Samarbeta virtuellt på internationell nivå
- 5.7 Uppdatera sig om utvecklingen på vägledningsområdet inom EU
- 5.8 Exempel på internationella vägledningsprojekt
Svenska studie- och yrkesvägledare är verksamma inom många olika sakområden som prioriteras i de olika programmen för internationellt utbyte och samarbete. Det gäller t ex områden som livslångt lärande, breddad rekrytering, satsningar på missgynnade grupper, utveckling av IT, mobilitet, validering, tillgodoräknanden och transparens. Som vägledare arbetar man inom många olika typer av organisationer, t ex inom grund- och gymnasieskolor, vägledningscentra, universitet, arbetsforum, arbetsförmedlingar och som privata vägledningskonsulter. Förutom att vara studie- och yrkesvägledare kan vägledare också räknas in i en rad andra personalkategorier, t ex skolpersonal, pedagogisk personal, lärare, administrativ personal, platsförmedlare, personalsamordnare m fl.
Därför kan svenska studie- och yrkesvägledare delta i en rad av de internationella program och aktiviteter som Internationella programkontoret erbjuder. Det finns möjlighet att söka medel för både utbytes- och utvecklingsprojekt på vägledningsområdet. Inom några program handlar det om att delta i studiebesök och fortbildningskurser för sin egen kompetensutveckling. I de flesta fall handlar det dock snarare om att man har en position på en arbetsplats eller inom ett särskilt arbetsområde, som utgör underlag för att söka medel för samarbete i gemensamma projekt med nationella och internationella partners.
Precis som när det handlar om elever och studenter,
söker man som vägledare oftast via den organisation
där man arbetar. Nedan följer information om de
olika möjligheterna. För ytterligare information om
respektive delprogram hänvisas till Programkontorets webbplats.
Under avsnitt 5.7 ges exempel på aktuella
vägledningsrelaterade projekt.
Man kan även vända sig till Euroguidance Sweden, euroguidance.sweden@programkontoret.se, för mer information.
5.1 Delta i ett internationellt studiebesök 
Programmet Studiebesök syftar till att stödja utveckling och samarbete på europeisk nivå för livslångt lärande. Det vänder sig bland annat till personal inom förskola, grund- och gymnasieskola samt vuxenutbildning som har ledningsuppgifter eller arbetar med utvärdering. Vägledare hör också till målgruppen och då särskilt om man har en central position inom ett visst område, en position där man kan sprida erfarenheter vidare till andra.
Besöken pågår oftast under 1 vecka och varje besöksgrupp består av 10–15 deltagare från olika medlemsländer (1–2 från varje land) som träffas och gör studiebesök på skolor, myndigheter och andra relevanta organisationer.
Studiebesöken inriktas på olika teman. På Programkontorets hemsida finns en katalog över de studiebesök som erbjuds. Titta särskilt under rubriken Lifelong guidance and counselling.
Om man blir antagen till studiebesöksprogrammet får man ett stipendium som bidrar till att täcka kostnader för resa och uppehälle. Ansökan görs individuellt on-line på Programkontorets webbplats.
Inom Grundtvig besök och utbyten finns möjlighet att genomföra studiebesök och utbyten enskilt eller i små grupper för alla som arbetar inom någon del av vuxenutbildningssektorn (formellt, icke-formellt eller informellt lärande)
Inom Erasmus för lärare och administratörer kan all personal vid universitet och högskolor söka stipendium för studiebesök hos partneruniversitet, organisationer eller företag i Europa. Vistelsen utomlands räknas som kompetensutveckling i tjänsten och man måste vara borta minst en vecka (fem arbetsdagar). Se vidare under Erasmus i avsnitt 5.5.
5.2 Gå en kurs på internationell
nivå 
Det går att söka stöd för deltagande i kurser på europeisk nivå tillsammans med kollegor från andra länder. Personal inom förskola och skola kan söka stöd inom Comenius fortbildningsstipendier och personal inom vuxenutbildning kan söka stöd inom Grundtvig fortbildningsstipendier.
I databasen Comenius/Grudtvig
Course Database kan
man söka bland en rad kurser som på olika sätt
rör utbildningsområdet. Ibland erbjuds även
kurser med en direkt koppling till vägledning. Det finns
också möjlighet att söka stipendium för
att delta i andra kurser. Kravet är att motsvarande kurs
inte skall finnas i databasen, samt att kursen har en tydlig europeisk
dimension, d v s att deltagarna kommer från flera olika
europeiska länder.
Varje år ges tre möjligheter till ansökan. Man ansöker individuellt och kurserna pågår normalt mellan 1–5 veckor. Stipendiet bidrar till att täcka kostnader för resa, uppehälle och kursavgift samt i vissa fall språkliga förberedelser.
5.3 Praktisera genom job-shadowing 
”Jobbskuggning” utgör en aktivitet som bl a vägledare kan få stipendium för inom ramen för Comenius fortbildningsstipendier (personal inom förskola och skola) och Grundtvig besök och utbyten (personal inom vuxenutbildning). Det innebär ett slags praktiktjänstgöring där man skuggar en kollega i ett annat land genom att arbeta parallellt med denna och följa med på allt han eller hon gör. En job-shadowing period skall pågå 1–6 veckor.
Man måste själv hitta en kollega och en arbetsplatsplats där de är beredda att ta emot och i ansökan bör man bifoga ett brev från dem med en plan för hur praktiktjänstgöringen är upplagd – det är viktigt att det inte liknar ett vanligt studiebesök utan att man ges möjlighet att följa med på ett ordinarie arbete.
Inom Erasmus för lärare och administratörer finns möjlighet för högskolornas vägledare att genomföra en period av ”jobbskuggning” hos partneruniversitet, organisationer eller företag i Europa. Vistelsen utomlands räknas som kompetensutveckling i tjänsten och man måste vara borta minst en vecka (fem arbetsdagar). Se vidare under Erasmus i avsnitt 5.5.
5.4 Delta i internationella konferenser 
Den som arbetar inom förskola eller skola (lärarutbildare, studievägledare, handledare m fl) kan söka stöd inom Comenius fortbildningsstipendier för deltagande i seminarier och konferenser i andra EU-länder. Det finns möjlighet att få bidrag till resa och uppehälle.
Den som arbetar inom vuxenutbildning (lärarutbildare, studievägledare, handledare m fl) kan genom Grundtvig besök och utbyten söka stipendier för deltagande i europeiska konferenser och seminarier enskilt eller i små grupper.
Stipendium för att delta i konferenser kan också sökas via Atlas konferens. Dessa kan sökas fyra gånger per år. Här krävs ett aktivt deltagande i konferensen, t ex i form av ett föredrag, genom att leda en arbetsgrupp eller genom att presentera en utställning. Stor vikt läggs vid skapande av internationella kontakter samt att bidragstagarna sprider sina erfarenheter vidare.
Konferenser på vägledningsområdet
som kan komma ifråga är t ex IAEVG:s årliga
vägledarkonferens.
5.5 Leda eller vara partner i ett internationellt projekt 
Att vara partner i ett internationellt projekt skiljer sig från de individuella möjligheter som redovisats under avsnitt 5.1 – 5.4. genom att det här är skolan, universitetet, företaget eller organisationen där man arbetar som står som ansökare av projektmedel. Denna typ av utbytes- och utvecklingsprojekt kan beröra vägledningsområdet lika väl som andra utbildningsområden.
Möjligheten att tillsammans med en eller flera utländska
partners, samarbeta runt ett tema eller ett särskilt intresseområde,
som man vill utveckla eller utbyta erfarenheter om, finns inom alla
delar av Programmet för Livslångt Lärande.
Nedan ges en kort presentation av möjligheterna inom respektive
program. För ytterligare information om respektive delprogram
hänvisas till Programkontorets webbplats.
Comenius 
Comenius, som är den stora programdelen för skolområdet, från förskola till gymnasium, vänder sig till alla aktörer inom utbildning; lärare, övrig pedagogisk personal och elever.
Inom Comenius Partnerskap finns möjlighet att driva tvååriga samarbetsprojekt mellan ett antal europeiska skolor. Som deltagare i ett Comenius partnerskap samarbetar den egna skolan normalt med minst två andra skolor i två andra länder kring ett gemensamt tema. Det kan vara ett projekt som sätter elevaktiviteten i centrum. Det kan också vara ett projekt som i första hand gäller skolan som institution och syftar till erfarenhetsutbyte och metodutveckling, t ex på vägledningsområdet. Vägledaren kan också spela en aktiv roll i projekt som rör andra teman eller utvecklingsområden.
Inför en ansökan inom Comenius kan skolor också söka bidrag till ett förberedande besök för att diskutera och utarbeta projektplaner samt göra en projektansökan tillsammans med skolor i Europa. För förberedande besök ges bidrag för resa och uppehälle. Prioritet ges till skolor med ingen eller liten erfarenhet av internationellt samarbete.
Man kan även delta i så kallade kontaktseminarier. Bidrag kan sökas för resa och uppehälle i samband med kontaktseminariet. Här är dock antalet platser mycket begränsat. Ansökan kan göras löpande.
Grundtvig 
Inom Grundtvig har flera vägledningsorienterade projekt utvecklats. Programmet vänder sig till alla organisationer som främjar vuxnas lärande i sin verksamhet, vilket innebär att aktörerna kan vara såväl formella (kommunala vuxenutbildningar, universitet), ickeformella (folkhögskolor, studieförbund) som informella (föreningar, bibliotek, museer). Privata utbildningsorganisationer är också välkomna. Programmet vänder sig till lärare och annan pedagogisk personal inom vuxenutbildningen och folkbildningen, ledningspersonal, vägledare, studiebibliotekarier och museipedagoger.
Grundtvig partnerskap för lärande möjliggör samarbete i projektform i mindre skala för organisationer utan tidigare erfarenheter från internationellt samarbete. Utbyte av erfarenheter och metoder inom ett valt temaområde är kärnan i samarbetet, varför projektmöten samt personalutbyten är vanliga aktiviteter. Partnerskapen kan t ex omfatta besök hos partners i projektet eller utbyte av erfarenheter och metoder, men även anordnandet av konferenser och utställningar.
Inför en ansökan inom Grundtvig Partnerskap kan organisationer söka bidrag till ett förberedande besök för att diskutera, utarbeta projektplaner samt göra en projektansökan tillsammans med andra organisationer i Europa. Inom ramen för förberedande besök ges möjlighet att delta i så kallade kontaktseminarier för att hitta samarbetspartners i Europa.
Grundtvig multilaterala projekt är större projekt som vänder sig till organisationer vilka arbetar med vuxnas lärande, t ex kommunal vuxenutbildning, folkbildning, universitet, NGOs, bibliotek och museer – även här är projekt inom vägledningsområdet möjliga.
Leonardo da Vinci 
Leonardo da Vinci, som är inriktat på yrkesutbildning och kompetensutveckling i arbetslivet, vänder sig bl a till personalansvariga, utbildningsplanerare, utbildare, studie/yrkesvägledare, experter eller dem som har en annan befattning som gör det möjligt att sprida erfarenheter vidare i och utanför sin egen organisation.
Praktik och utbyten är en del inom programmet av särskilt intresse vad gäller vägledares rörlighet. Här kan Vägledare delta i erfarenhetsutbyten med utbildningsorganisationer och företag, mellan 1–6 veckor. Praktik och utbytesprojekt inom Leonardo da Vinci förutsätter ett samarbete mellan minst två länder inom programmet, varav Sverige utgör den ena partnern. Projekten är upp till två år långa vilket innebär att det är möjligt att skicka ut deltagare i flera omgångar i ett och samma projekt.
Inom Leonardo da Vinci Partnerskap kan vägledare vara med som en del av t ex skolans projekt. Ett partnerskapsprojekt är ett tvåårigt samarbetsprojekt mellan olika europeiska aktörer inom yrkesutbildning utifrån ett gemensamt tema. Aktiviteterna måste ha en klar koppling till yrkesutbildning och olika typer av aktörer ska vara involverade – inte bara utbildningsanordnare. För att delta krävs minst tre organisationer från tre olika länder.
Leonardo da Vinci Utvecklingsprojekt är stora projekt som ska fungera som motorer för att förbättra kvalitet och innovation inom yrkesutbildning. De ska även bidra till att formella och icke-formella kvalifikationer och kunskaper accepteras. Här kan alla typer av organisationer som är verksamma inom yrkesutbildning och vägledning delta. Ett samarbete mellan minst tre länder krävs. I partnerskapet bör representanter från olika sektorer i samhället ingå, till exempel företag, arbetsmarknadens parter och utbildningsorganisationer.
Innan man skickar in en ansökan för ett Leonardo-projekt är det även möjligt att söka medel för förberedande besök. Syftet med besöket är att tillsammans med sin projektpartner planera det kommande projektet och sammanställa en ansökan. Inom Leonardo da Vinci anordnas även kontaktseminarier runt om i Europa på olika teman för att på plats hitta europeiska partners för ett gemensamt projekt.
Erasmus 
Inom högskoleprogrammet Erasmus är det möjligt för all personal vid universitet och högskolor att söka stipendium för utbyte eller praktik på ett universitet eller i företag och organisationer i Europa, under 1–6 veckor. Programmet heter Erasmus för lärare och administratörer och kan sökas för t ex studiebesök eller ”jobbskuggning” hos partneruniversitet, organisationer eller företag i Europa. Vistelsen utomlands räknas som kompetensutveckling i tjänsten och man måste vara borta minst en vecka (fem arbetsdagar).
Ramen för samarbetet består av en överenskommelse mellan Europeiska kommissionen och det enskilda universitetet (Erasmus University Charter – EUC). För att samarbete och utbyten ska komma till stånd måste det även finnas avtal mellan de enskilda universiteten och högskolorna i Europa. För frågor som gäller ansökan för de olika aktiviteter som beskrivs vänder man sig till Erasmusansvarig på sitt universitet/sin högskola.
Vägledare kan också inom Erasmus, som administratörer inom högskolan, delta i ett s k Tematiskt nätverk. Här samarbetar Universitet/högskolor inom ett ämnesområde eller tema som är av gemensamt intresse. Detta kan t ex gälla administrativa frågor. Nätverken är mycket stora (ca 30 partners) och deltagare kan vara utbildningsorganisationer, studentkårer, lärarförbund m fl, men ett universitet måste vara koordinator. Här söker universitetet direkt till kommissionen.
Nordplus 
Genom Nordplus ger Nordiska Ministerrådet stöd till mobilitet, nätverksbyggande och samarbete mellan de fem nordiska länderna, de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland, samt de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.
Inom Nordplus Junior kan lärare, elever och övrig pedagogisk personal inom förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, yrkesskolor/lärlingsutbildningar delta i mobilitet (klassutbyten, elevutbyten och elevpraktik, lärarutbyten samt utbyten för annan pedagogisk personal, förberedande besök), nätverk eller utvecklingsprojekt.
Målgruppen för Nordplus vuxen är organisationer, institutioner, föreningar och andra som arbetar med vuxnas lärande och utveckling av vuxnas kompetenser. Programmet ger bidrag till samarbetsprojekt, utbildning och praktik.
Inom Nordplus Nordiska Språk och Kultur kan grundskolor, gymnasieskolor, universitet, högskolor, organisationer och enskilda personer söka stöd för olika former av samarbeten. De aktiviteter som kan beviljas stöd är utbyten på grundskole- och gymnasienivå, projektaktiviteter, nätverksaktiviteter och kurser.
Nordplus Ryssland vänder sig till hela utbildningsområdet, från grundskola till universitetsnivå. Det är under 2010 möjligt att få stöd för förberedande aktiviteter för planläggning av framtida samarbete inom utbildning och forskning mellan de nordiska länderna och Ryssland.
Även inom Nordplus Högre utbildning samt Nordplus Horisontal kan finnas utrymme för vägledarrelaterade projekt.
5.6 Samarbeta virtuellt på
internationell nivå 
Ett enkelt sätt att komma i kontakt med kollegor i andra länder är att delta i ett diskussionsforum på webben. Sådana kontakter kan vara ett första steg mot att skaffa sig projektpartners, men även för att diskutera frågor av gemensamt intresse eller för att ställa frågor. Man kan även utveckla ett mer långtgående samarbete på virtuell nivå.
Guidenet 
Guidenet, är
ett virtuellt diskussionsforum för vägledare i
hela Europa. Det ger vägledare som är intresserade
av att utbyta idéer och knyta kontakter möjligheten
att kommunicera med likasinnade kollegor i andra länder
i Europa. Medlemskapet är gratis och för att få tillgång behövs
endast ett användarnamn och ett lösenord.
eTwinning 
Inom eTwinnings kan studievägledare delta i sin skolas
projekt eller starta ett eget samarbete med kollegor på en
skola i ett annat land på digital väg. eTwinning erbjuder
verktyg för samarbete över gränserna
utan resor.
5.7 Uppdatera sig om utvecklingen på vägledningsområdet inom
EU 
Vägledning utgör ett eget politikområde inom EU och det händer mycket inom den internationella policyutvecklingen. Både som yrkesverksam vägledare och som ansvarig för vägledningsverksamhet kan man ha nytta av att hålla sig uppdaterad.
Euroguidance Sweden 
En bra källa till information är Euroguidance
Swedens
webbsidor på Programkontorets
webbplats. Euroguidance bevakar vad som händer och rapporterar
under ”nyheter” om senaste nytt.
The European Lifelong Guidance Policy Network 
Under 2007 tog Europeiska Kommissionen initiativ till att
utveckla ett policynätverk för vägledning, The
European Lifelong Guidance Policy Network, ELGPN. Nätverket
skall ge nationella myndigheter och andra som arbetar med vägledningsfrågor
möjlighet att utbyta erfarenheter och diskutera idéer
som kan utveckla system och principer på vägledningsområdet,
på både nationell och internationell nivå.
Sverige deltar i nätverket och på nätverkets webbplats kan
man ta del av det arbete som pågår.
Cedefop Lifelong Guidance project 
Inom ramen för Cedefop Lifelong
Guidance project kan
vägledare och andra intressenter på vägledningsområdet
ta del av forskning och rapporter kring livslång vägledning
och om utvecklingen på vägledningsområdet
i Europa. (Cedefop står för europeiskt centrum
för utveckling av yrkesutbildning.)
ICCDPP 
The International Centre for Career Development
and Public Policy, ICCDPP,
vill främja och stödja internationell överföring
av kunskaper och goda exempel mellan olika länder och tittar
på hur karriärutveckling kan bli en integrerad
del av offentlig politik inom utbildnings- och arbetsmarknadssektorerna.
Centret ger ut ett nyhetsbrev.
5.8 Exempel på internationella vägledningsprojekt 
En lång rad europeiska projekt på vägledningsområdet har under åren utvecklats inom ramen för EU:s utbildningsprogram, en del av dem i svensk regi eller med svenska partners. Gemensamt för projekten är att alla på olika sätt försökt underlätta för eller utveckla vägledaryrket. Nedan följer några exempel på projekt inom vägledning och validering;
Academia – Mobilitet för vägledare 
Syftet med projektet är att bidra till vägledares kompetensutveckling genom att erbjuda möjligheter att ta del av den utveckling som sker inom vägledningen i Europa, öka kunskapen om utbildning och vägledning i andra länder, öka medvetenheten om den europeiska dimensionen i vägledning samt bidra till att vägledare kan skapa egna nätverk för fortsatt transnationellt samarbete. Projektet erbjuder vägledare en möjlighet att åka ut i Europa på en veckas utbyte.
Läs mer om projektet på http://www.academia-europe.eu/index/. Information
om hur man söker finns på Sveriges vägledarförenings webbplats.
Här finns även rapporter från de stipendiater
som deltagit i utbyten (titta under Internationellt – EU
stipendier).
Europe Vocation – Vocational training for non-EU
nationals 
Projektet har tagit fram en handbok, Validation
By Integration,
som fritt kan laddas ner från webben. Syftet är
att tipsa om metoder för att kunna erbjuda icke EU-medborgare
ett arbete som motsvarar deras kompetens och erfarenhet. ABF Sydvästra
Götaland ansvarade för projektet.
Vocational guidance for low-paid workers 
Projektet har utvecklat en utbildning för vägledare
i att vägleda arbetstagare inom låglöneyrken.
Arbetsförmedlingen i Östersund var
svensk part.
Guidance Merger for SME increase 
Syftet med projektet var att ta fram verktyg och metoder för
att stärka sambandet mellan studie- och yrkesvägledarnas
och arbetsgivarnas insatser. Projektet syftade också till
att ge bättre tillgång till information och vägledning
för anställda. Centrum för
flexibelt lärande,
CFL:s vägledningsenhet i Söderhamn var svensk
koordinator.
Enabler 
Syftet med projektet är att skapa en funktion inom
europeiska småföretag där anställda
fungerar som ”kompetenscoacher”. Kompetenscoachen
ska ge stöd åt arbetskamrater och företagsledning
när det gäller kompetensutvecklingsinsatser. Inom
projektet kommer en utbildning för kompetenscoacher att
utvecklas. Utbildningen kommer även att finnas i en handbok
på Internet som en ”verktygslåda” kompletterad
med digitala lärobjekt och bilder för på bästa sätt
göra rollen som kompetenscoach så begriplig som
möjligt. Utbildningen med hjälp av handboken på Internet
kommer att vara helt självinstruerande. CFL,
Söderhamns kommun, är koordinator.
Career Guidance Services for Entrepreneurship 
Projektet har utvecklat riktlinjer för karriärvägledning
och entreprenörskap för skolor,
elever och mentorsföretag. Hjalmar Strömerskolan,
Mitthögskolan, Wargentinsskolan samt Global learning center
var svenska partners.
Fler projektexempel på vägledningsområdet 
Fler internationella projekt på vägledningsområdet
kan man hitta i projektdatabasen på Euroguidance
nätverkets webbplats.
På Internationella programkontorets webbsidor för Leonardo
da Vinci utvecklingsprojekt kan man bläddra
bland projekt på temat vägledning/validering,
en del med svensk koordinator och andra med enbart svenska partners.