EUROPA för studie- och yrkesvägledare

– en guide till information om studier och arbete i Europa

4. Ut i Europa … … för att praktisera/arbeta

Det kan finnas många orsaker till att man vill arbeta utomlands. En del lockas av att få uppleva något nytt. För andra kan det vara ett strategiskt val relaterat till en yrkeskarriär. En praktikperiod kan vara en del av en utbildning, men det kan också vara något man gör för att pröva på och för att skaffa sig meriter för en framtida arbetsmarknad. Att prova på ett sommar- eller säsongsjobb, engagera sig i ideellt arbete som volontär, jobba som au-pair eller delta i militärt organiserade insatser för samhällsuppbyggnad är andra sätt att ta sig ut på. När det gäller reguljärt arbete har man rätt att både söka arbete och arbeta på hela den fria arbetsmarknaden i Europa. Oavsett vilket man väljer, så är det viktigt att förbereda sig och fundera kring vilka önskemål och vilket syfte man har med utlandsarbetet.

Nedan finns exempel på olika typer av vägar ut i Europa.

4.1 Praktik

4.1.1 Praktik inom utbildning

Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten

Inom EU:s program för livslångt lärande är Leonardo da Vinci den stora programdelen för yrkesutbildning och kompetensutveckling i arbetslivet. Syftet med programmet är att förbättra och förnya yrkesutbildningen i Europa och att stimulera till informations- och erfarenhetsutbyten över nationsgränserna.

Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten vänder sig till alla typer av organisationer verksamma inom yrkesutbildning och vägledning. Studenter inom grundläggande yrkesutbildning (även inom komvux, YH-utbildning & folkhögskola) kan söka medel för att praktisera mellan 2–36 veckor i ett företag och/eller i en utbildningsorganisation. Bidraget täcker resekostnader, uppehälle, administration, försäkring och språkliga och kulturella förberedelser. Det går även att söka medel för exempelvis förberedande besök.

I elev- och studentpraktikprojekt kan praktikperioden tillgodoräknas och föras in i ett Europass mobilitetsintyg (se avsnitt 2.2.4). Ansökan till programmet görs inte av enskilda personer utan av den organisation man är verksam inom. För ytterligare information besök, Internationella programkontorets webbplats.

Atlas Praktik

Atlas är ett program för samarbete och praktik över hela världen. Genom Atlas praktik kan elever på gymnasiets yrkesförberedande program samt elever på yrkesvux genomföra arbetsplatsförlagd utbildning, APU, i utlandet. Syftet är att ge gymnasieelever möjlighet till yrkesmässig utveckling, kulturellt utbyte och ökade språkkunskaper. Praktiken ska genomföras på en arbetsplats med koppling till elevernas yrkesförberedande utbildning och varje elev ska praktisera i minst tre veckor. Stöd kan ges till nationella och specialutformade program i gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar, där 15 veckor av den arbetsplatsförlagda utbildningen är obligatorisk. Även Yrkesvux kan söka Atlas praktik.

Bidragets storlek varierar beroende på praktiklängd och vilket land eleverna ska praktisera i. Bidraget kan användas till kostnader som är direkt kopplade till projektet som resor, uppehälle, försäkring, språkliga och kulturella förberedelser, material, uppföljning, utvärdering, spridning, vaccinationer, med mera. För mer information besök Internationella programkontoret.

Erasmus

Studenter inom grund- och forskarutbildning kan inom Erasmus få stipendium beviljat för en praktikperiod på 3–12 månader hos ett företag eller en organisation i Europa. Stipendium för praktik på ambassader, konsulat eller inom EU-representationen beviljas inte. Praktiken behöver inte vara poänggivande men skall minst tillgodoräknas inom Diploma Supplement (se avsnitt 2.2.4). Se vidare programbeskrivning under avsnitt 3.1.3, Studenter på högskolan. Ytterligare information finns på www.programkontoret.se.

Nordplus

Inom Nordplus-programmet ges möjligheter till stipendier för praktikrelaterade utbyten under 1–12 månader. Se vidare programbeskrivning under avsnitten 3.1.1 Elever i Grundskolan, 3.1.3 Studenter på högskolan samt 3.1.4 Vuxenstudier. Internationella programkontoret har ytterligare information.

Visbyprogrammet

Inom Svenska institutets Visbyprogram finns möjlighet att söka stipendium för praktik som utgör en del av en utbildning. Se vidare programbeskrivning under avsnitt 3.1.3 Studenter på högskolan samt Svenska institutets webbplats.

Comenius värdskolor för assistenter

Blivande lärare inom alla ämnesinriktningar med minst två års högskolestudier, men även nyexaminerade lärare som saknar fast anställning, kan få stipendium för praktiktjänstgöring i 3–10 månader, som så kallade Comenius assistenter. Bidraget gäller för praktik på förskola eller skola i Europa. Läs mer på www.programkontoret.se.

Yrkes- eller ämnesspecifik praktik

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience, IAESTE, är en internationell organisation som förmedlar utlandspraktik till högskolestuderande teknologer och naturvetare. Praktikplatserna delas in i forskning och utveckling, ingenjörspraktik samt verkstads- och miljöpraktik. IAESTEs mål är att studerande inom högre teknisk och naturvetenskaplig utbildning ska få internationell kompetens – bättre språkkunskaper, nya erfarenheter och kännedom om andra kulturer. Dessutom syftar IAESTE till att öka den internationella förståelsen mellan studenter i olika länder. Praktikperioden kan vara mellan 4 veckor och 18 månader. Programmet ger inget ekonomiskt stöd utan arbetsgivaren ska betala en lön som täcker kost och logi samt fickpengar. Arbetsgivaren bör också ordna bostad.

Det finns flera organisationer som erbjuder olika typer av yrkesspecifik praktik för studerande: AIESEC för ekonomistuderande, ELSA för juridikstuderande, IFMSA för medicinstuderande, IPSF  för farmacistuderande, JUF för praktik med anknytning till jordbruk, och FUF för praktik med anknytning till globala utvecklingsfrågor.

4.1.2 Praktik för arbetssökande

Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten

Inom Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten finns möjligheter att anordna praktik för arbetslösa i företag och utbildningsorganisationer mellan 2–26 veckor. Se vidare programbeskrivning under avsnitt 4.1.1 Praktik inom utbildning. För ytterligare information besök Internationella programkontorets webbplats.

Sidas resestipendium

Sidas resestipendium riktar sig till studenter och nyutexaminerade vid högskolan som blivit antagna till obetald praktik inom internationella organisationer, t ex FN:s och EU:s institutioner. Stipendiet syftar till att främja intresset hos yngre akademiker att i framtiden söka tjänster inom internationella organisationer som arbetar med frågor som berör det svenska utvecklingssamarbetet.

Kraven för att kunna söka ett resestipendium är följande:

  • Den sökande ska vara antagen till en praktikplats.

  • Den sökande ska studera på högskolans grundnivå eller nyligen ha avslutat sin akademiska utbildning. Praktikperioden ska starta senast två år efter avslutade studier.

  • Den sökande ska antingen vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige eller vara nordisk medborgare folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.

  • Praktiken ska vara obetald och omfatta minst två månader.

Stipendium för praktik på nationella organisationer, svenska ambassader, delegationer och konsulat beviljas inte, med undantag för Sveriges FN-delegation i New York, Wien eller Genève och Sveriges OSSE-delegation i Wien.

Läs mer på Internationella programkontorets webbplats.

Hallå praktikant

UD och Sida har gett ut en skrift om praktik och utbildningstjänstgöring vid internationella organisationer. Skriften finns som pdf-fil på Sidas webbplats (klicka på publikationer och sök efter skriften ”hallå praktikant”).

Skriften riktar sig främst till yngre akademiker som nyligen avslutat sina studier och innehåller information om olika organisationers praktikprogram. Organisationerna utgörs av stora FN-organ som WHO, UNESCO, UNICEF samt en mängd övriga organ, program och fonder inom FN med huvudkontor på olika platser i världen. Även Världsbanken, OECD med flera finns representerade.

Praktiktjänstgöringen är i de flesta fall oavlönad. Praktikanten ordnar själv bostad och står för alla kostnader som sjukförsäkring, uppehälle, samt resa till och från praktikplatsen. Sjukförsäkring är obligatoriskt. För praktiktjänstgöring som är oavlönad, omfattar minst två månader samt uppfyller övriga villkor kan SIDA:s resestipendium sökas (se ovan).

Praktik vid EU:s institutioner

Varje år ges några tusen unga människor möjlighet att praktisera vid de olika EU-institutionerna i Europa. Som praktikant får man en värdefull insyn i och erfarenhet av EU:s verksamhet, en erfarenhet som kan underlätta inträdet i arbetslivet.

Oavlönade praktikplatser i 1–4 månader vid Europaparlamentet kan sökas efter avslutad gymnasieutbildning och av universitetsstuderande. Den som söker praktikplats måste vara 18–45 år. Sökande som har avlagt en universitetsexamen omfattande minst 180 hp, varav 90 hp av fördjupade studier i ett ämne kan även söka en avlönad praktikplats vid Europaparlamentet. Läs mer om praktik vid Europaparlamentet (välj fliken ”rekrytering” och klicka sedan på ”praktisera på europaparlamentet”).

Om man uppfyller ovanstående krav på akademiska meriter, alternativt har studerat minst åtta terminer på högskola/universitet eller efter tre års studier behöver en praktikplats, kan man även söka plats vid någon annan enhet inom EU, t ex Europarådet, Ekonomiska och sociala kommittén eller Europeiska regionkommittén.

För den som besitter fördjupade språkkunskaper eller har studerat ekonomi/revisionsrätt respektive juridik på universitetsnivå finns möjlighet att söka praktikplats vid ytterligare EU-enheter, t ex Europeiska kommissionen, EG-domstolen eller Europeiska revisionsrätten.

Enheterna erbjuder både avlönade och oavlönade praktikplatser. Vid de avlönade praktikplatserna tilldelas praktikanten ett stipendium, beloppet varierar mellan de olika enheterna. För ansökningsblanketter och mer information om EU-praktik besök Europeiska Kommissionens webbplats (titta under ”Skolor och Utbildning” och välj sedan ”Praktik”).

Trainee

En av vägarna in i arbetslivet och samtidigt till utlandet kan vara via en traineeplats. Traineeprogrammen erbjuds av större företagskoncerner och innehåller mycket ofta en utlandspraktik. Man kan också söka en traineeplats på ett företag utomlands.

Traineeprogram erbjuds nyexaminerade högskolestudenter och är ett sätt för arbetsgivare att rekrytera framtida medarbetare. En traineeplats innefattar praktik inom företagets alla delar som t ex produktion, administration, försäljning, lagerarbete och marknadsföring kombinerat med teoretisk utbildning och projektarbeten. De olika traineeprogrammens syfte, längd och innehåll varierar, liksom vilka krav som ställs.

På följande webbsidor kan man hitta information om traineeplatser:

Europaparlamentet, Infoteket, Jobsafari, Traineeguiden.se samt på Trainee.nu.

4.1.3 Övriga länktips, praktik

  • Europeiska ungdomsportalen finns under ”Arbeta” och ”Praktik” tips på en rad praktikmöjligheter samt vägar för att hitta en praktikplats i Europa

  • På webbplatsen EUNEXT kan man hitta information och utbyta erfarenheter om praktik i Europa

  • MyTellus

4.2 Arbete

4.2.1 Reguljärt arbete

För att söka reguljärt arbete i andra länder gör man i princip på samma sätt som när man söker arbete i Sverige. Nedan finns exempel på hur man kan hitta arbetsgivare i Europa.

Arbetsförmedlingen och EURES

De svenska arbetsförmedlingarna ingår i ett europeiskt nätverk, EURES, och kan genom detta hjälpa arbetssökande att hitta arbete inom EU/EES och ge information om lediga platser i andra länder. Ibland arrangeras även olika typer av aktiviteter i form av mässor och rekryteringsträffar för lediga jobb utomlands, t ex European Job Days.

Genom EURES databasen förmedlas information om sociala förmåner, beskattningsvillkor, levnadsomkostnader och arbetsmarknadsinformation i olika europeiska länder samt länkar till utländska förmedlingar och jobbdatabaser.

Både allmänna och landsspecifika tips om hur man hittar jobb utomlands finns också tillgänglig genom de särskilda EURES-råd­givarna samt på Arbetsförmedlingens webbplats.

Utländska arbetsförmedlingar, Rekryteringsbyråer

I många länder finns olika typer av arbetsförmedlingar, både privata och offentliga. I vissa länder kan de vara mycket specialiserade och endast förmedla arbete till en viss typ av arbetstagare, inom en viss bransch eller liknande. Med undantag för au-pairförmedlingar, är det inom EU/EES olagligt för rekryteringsföretag att ta ut någon form av förmedlingsavgift för arbetssökande. Det är arbetsgivaren som ska debiteras för rekryteringstjänsterna.

I EURES portalen finns länkar till utländska arbetsförmedlingar under respektive land. Fler användbara webbadresser finns under avsnitt 4.2.2. Övriga länktips arbete.

Tidningar och annonser

Många arbeten finns tillgängliga bland platsannonserna i utländska tidningar. Genom att läsa dessa kan man också skaffa sig en uppfattning om arbetsmöjligheterna i landet. De vanligaste dagstidningarna och tidskrifterna finns tillgängliga i exempelvis välsorterade tidningsbutiker, större bibliotek samt på respektive lands ambassad.

Hos Online newspapers finns länkar till tidningar i hela världen.

Söka direkt

I många länder är det vanligt att lediga jobb utannonseras och söks på plats i landet; lediga butiks- och restaurangarbeten annonseras t ex ofta genom anslag och lappar i skyltfönster. Det är även vanligt att den arbetssökande själv söker upp tänkbara arbetsgivare och presenterar sig. Att på egen hand skriva till företag som man kan tänka sig att arbeta för är ett ofta uppskattat initiativ bland många arbetsgivare i andra länder. Detta uppfattas som ett tecken på initiativkraft och framåtanda. Eftersom ett anställningsförfarande kan bli kostsamt i form av annonsering och tidsödande i behandlingen av alla ansökningar, så håller vissa företag och organisationer (t ex Röda korset) också register över personer som anmält intresse att arbeta hos dem.

Arbete inom EU:s institutioner och organ

Information om lediga jobb inom EU:s institutioner finns på Rege­ringskansliets webbplats.

European Personnel Selection Office, EPSO, är EU-institutionernas gemensamma rekryteringsbyrå. EPSO arrangerar de uttagningsprov som sökande till fasta EU-tjänster måste genomgå för att få chans att komma med på de reservlistor som personal rekryteras från.

EPSO har även tagit fram en broschyr om karriärer inom EU:s institutioner.

Övriga länktips, arbete

I SACO:s skrift, Världen som arbetsmarknad, finns information både om möjligheterna till arbete utomlands och villkor för utlands­arbete. Skriften finns tillgänglig på SACO:s webbplats.

Exportrådet tipsar om karriärer utomlands och svenska företag etablerade i utlandet

Europeiska ungdomsportalen informerar om arbete i Europa.

Hos många privata rekryteringsföretag kan man hitta information om lediga tjänster i andra länder, t ex Manpower, Monster, Jobba Utomlands, eller JobPilot.

Euro Brussels, European Affairs jobsite, innehåller information om arbeten inom både näringsliv och internationella organisationer i Europa.

Även jobbportalen Workshopping innehåller en mängd länkar.

4.2.2 Kortare anställningar

Sommarjobb/säsongsjobb

Det finns många möjligheter att skaffa ett sommarjobb eller säsongsjobb runt om i Europa. Vid Arbetsförmedlingarna arrangeras ibland olika typer av utlandsmässor och rekryteringsträffar för säsongsarbete som t ex arbetstillfällen inom hotell- och restaurangbranschen i Alperna, underhållare på spanska turistorter samt olika möjligheter till sommarjobb utomlands som t ex fruktplockning.

Sommar-/säsongsarbete annonseras på Arbetsförmedlingens webbplats samt på Europeiska ungdomsportalen. Researrangörer söker ofta reseledare till sina resmål. Eftersom arbetet för det mesta är säsongsbundet är säsongskontrakt vanliga i branschen. Minimi­åldern för reseledare brukar vara 21–23 år. Det finns också många andra arbeten på resmålen som barnledare, aktivitetsledare, konferensvärd med mera. För mera information, kontakta respektive researrangör.

Länkar till olika typer av sommarjobb och säsongsjobb utomlands samt till annonser från utländska arbetsgivare finns också på t ex MyTellus.

Nordjobb

Nordjobb erbjuder nordiska ungdomar sommarjobb i Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige eller Åland. Nordjobb förmedlar bostad till ungdomarna och arrangerar olika fritidsprogram minst två gånger per vecka där man lär känna andra Nordjobbare och bekantar sig med värdlandets kultur och den lokala miljön. På de flesta Nordjobborter finns även en gratis språkkurs som man kan delta i om språkkunskaperna behöver förbättras.

De arbeten som förmedlas är oftast traditionella sommarjobb som trädgårds- och lantbruksarbete, försäljning, servering, städning m.m. där ingen tidigare arbetserfarenhet eller yrkesutbildning krävs. Arbetsperioden varierar mellan en till fyra månader. De flesta arbetsperioder finns under juni till augusti, men det finns även arbets­givare som behöver Nordjobbare redan i maj eller till och med september.

Au-pair

Att arbeta som au-pair innebär att man bor i en familj och har som huvuduppgift att ta hand om familjens barn, även enklare hushållsarbete kan ingå. Arbetstiden är oftast ca 30 timmar i veckan. Lönen består av fri kost och logi, samt fickpengar. Många som arbetar som au-pair ges också möjlighet till språkstudier under vistelsen.

Att skaffa sig en au-pairplats via privatannonser i dagstidningar är inte att rekommendera. Tillgängliga agenturer och förmedlingar garanterar att regelverk och gällande lagstiftning följs. Dessutom kan man få hjälp med att byta familj om det skulle visa sig att man inte trivs ihop.

Branschorganisationen IAPA, kan ge mer information om vad det innebär att vara au-pair och tips om förmedlingar. Förmedlingar som är medlemmar i IAPA ska uppfylla vissa kvalitetskrav.

Ett au-pair-avtal har utarbetats av Europarådets medlemsstater. De länder som skrivit under avtalet är: Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Italien, Luxemburg, Norge, Schweiz och Tyskland. Avtalet tillämpas i stort sett även av de länder som inte skrivit under avtalet. Avtalstexten finns på www.arbetsformedlingen.se. På samma webbsida finns en checklista med vad som är viktigt att ha med i ett avtal, och även ett förslag till hur en överenskommelse mellan au-pair och värdfamilj kan utformas.

I länder utanför Europa skiljer sig reglerna för au-pair arbete från land till land. Arbets- och uppehållstillstånd krävs utanför Europa och ska sökas innan resan. Såvida inte Sverige och arbetslandet har ett särskilt avtal saknar den som arbetar i utomeuropeiska länder försäkringsskydd. Kontakta försäkringskassan för information om försäkringar innan utresan (Välj ”utomlands” och ”om du eller arbetar/studerar utomlands”).

Övriga länktips, Au-pair:

Infoteket.se, Europeiska ungdomsportalenoch MyTellus.

Militär utlandstjänst

Utlandsstyrkan är en enhet inom Försvarsmakten som medverkar i fredsbevarande insatser och återuppbyggnad av samhällen i andra länder. I utlandsstyrkan förekommer både militära befattningar och befattningar som kan sökas av civila personer utan militär grundutbildning, oavsett kön. Det kan t ex gälla sjukvårdspersonal, tolkar, maskinförare, juristbefattningar eller administrativa tjänster. Sökande till civila befattningar som inte genomgått värnpliktstjänstgöring får innan tjänstgöringen genomgå en kort grundutbildning arrangerad av Försvaret. För mer information besök Försvarsmaktens webbsidor.

4.2.3 Volontär

Att arbeta som volontär innebär att man under en period arbetar ideellt för en organisation eller förening och lever i arbetslandet under ganska enkla former. I utbyte för sin arbetsinsats får man fri kost och logi. Arbetet kan vara av många olika slag; socialt arbete (arbete med barn, fattiga, hemlösa etc), jordbruksarbete, arbete med naturvård eller djurskydd, kulturminnesvård m.m.

För att få arbete som volontär/biståndsarbetare genom en svensk organisation krävs oftast en yrkesutbildning, några års yrkeserfarenhet samt goda språkkunskaper. Dessutom ska man helst ha varit aktiv inom en organisation. Om man vill arbeta som volontär innan man studerat klart eller hunnit skaffa sig yrkeserfarenhet finns det olika möjligheter att arbeta som ungdomsvolontär.

Ungdomsvolontär

Om man väljer att arbeta som ungdomsvolontär bekostar man själv sin resa och försäkring, dessutom betalas ibland en avgift till den svenska eller utländska organisation som förmedlar volontärtjänsterna. Många av de svenska organisationerna hjälper dock ofta till med tips och idéer om hur man kan ordna sponsorer, t ex genom att skriva reseberättelser i lokaltidningen och hålla föredrag. Det finns också möjlighet att söka stipendier. Folke Bernadottes minnesfond delar t ex ut stipendier till volontärarbetare och volontärlägerdeltagare. Titta även under avsnitt 3.3.4 Stipendier. I Forum Syds Organisationskatalog kan man hitta organisationer som arbetar med bistånd och volontärverksamhet (sök på ”organisationskatalog”).

Europeisk volontärtjänst

EU-programmet Ung och Aktiv i Europa innehåller bl a delprogrammet Europeisk Volontärtjänst, som är en form av ungdomsvolontärtjänst. Ungdomar i åldern 18–30 år ges här möjlighet att delta i ett volontärprojekt inom Europa. För att delta måste man både hitta en ”sändande” organisation som skickar iväg volontären och ett ”volontärprojekt”, det vill säga en organisation som kan ta emot volontären. Godkända mottagande organisationer finns samlade i en databas. I programmet ingår resa, försäkring och uppehälle. Projektet pågår vanligen i 2–12 mån. Inga förkunskaper behövs. För mer information, besök Ungdomsstyrelsen respektive Europeiska kommissionen.

Volontärläger

En annan möjlighet är volontärläger eller så kallade workcamps. Här betalar och ordnar lägerdeltagarna själva sin resa till och från lägret och lägerarrangören står för kost och logi. För att delta i ett volontärläger krävs oftast endast att deltagaren fyllt 18 år och har kunskaper i engelska. Ett volontärläger varar vanligen 2–3 veckor under sommaren och kan innefatta olika typer av arbeten; kulturminnesvård i Frankrike, miljöarbete i Skottland, arbete med barngrupper i Spanien, väganläggningsprojekt på Island och mycket annat. För mera information besök Internationella Arbetslag, och Service Civil International .

Föreningar och organisationer

Det finns flera svenska föreningar och organisationer som arrangerar olika typer av kortare utbytesprogram inom Europa. Ett exempel är PeaceQuest, en ideell fredsorganisation som anordnar utbyten i bl a Östeuropa med fokus på fred, demokrati och konflikthantering. Ett flertal ideella organisationer och föreningar i Sverige har lokalgrupper på olika platser i landet. Ett bra tips kan därför vara att undersöka vilket utbud som finns lokalt. Några föreningar och organisationer återfinns i länksamlingarna bland länktipsen.

Att tänka på

Som volontär bör man se till att få en skriftlig överenskommelse om vad man förväntas göra och till vilken ersättning innan man tackar ja till en plats. Det är viktigt att jämföra olika organisationers upplägg: Vad kostar volontärvistelsen? Vad ingår? Vilken service och hjälp kan deltagaren räkna med från organisationen, och vad händer om vistelsen måste avbrytas? Ingår något försäkringsskydd?

Övriga länktips, volontär

Europeiska Ungdomsportalen tipsar om volontärverksamhet i Europa.

På Sidas globala forum för unga, Zenit, kan man läsa om olika sätt att ge sig ut i världen. (Titta under ”Engagera dig för världen”.)

Globalportalen har byggts av organisationer som arbetar med utveckling och bistånd.

Sida har samlat länkar till internationella organisationer.

MyTellus har samlat en rad länkar till volontäruppdrag.

Ungdomsstyrelsen är internationell partner för Eurodesk – ett nätverk som informerar om ungdomars möjligheter till studier, arbete och volontärtjänst i Europa. Här finns också en verktygslåda med länkar till europeiska ungdomsportalen där man bl a hittar aktuella sista ansökningsdagar till olika utbyten och projekt, och ett intranät där vem som helst kan ställa frågor till de 900 kontaktpunkterna i Europa som ingår i Eurodesk.

Skriv ut | Föregående sida | Nästa sida